Rogier Jonk

 

hommage.jpg

 

GROOTSCHERMER- Kunst maken, dat was voor hem van jongs af aan vanzelfsprekend. Rogier Jonk, zoon van de beroemde Nic Jonk van wie de erfenis nu zichtbaar is in Museum- en Beeldentuin in Grootschermer, schilderde en beeldhouwde er in zijn jonge jaren op los. Rogier jonk koos echter op latere leeftijd voor een ander pad. Het pad van de ondernemer. De man uit Grootschermer begon een drukkerij en dook de kunsthandel in. ,,De dood van mijn zoon Olivier acht jaar geleden heeft mij tot andere inzichten gebracht”, stelt hij nu. ,,De kwaliteit van het leven is minstens zo belangrijk als zakelijk succesvol zijn. En wat mij, naast mijn gezin, altijd het meest plezier heeft gegeven is kunst maken.” Het resultaat is dat hij nu beschilderde houtsculpturen maakt.

Hoewel het idee om het kunstenaarschap te combineren met het werk in de kunsthandel al geruime tijd sluimerde, werden de plannen pas in 2010 concreet. ,,Peter Diem, bekend van z`n "vliegende koeien", kwam met het voornemen om houten beelden te beschilderen. Alleen: Hij zocht iemand om die beelden te maken. Hij vroeg aan rogier jonk: is dat niet iets voor jou? Hij hoefde daar niet lang over na te denken want hij was meteen enthousiast. Na een beeld voor Peter Diem gemaak te hebben begon hij aan zijn eigen euvre van staande en hangende houten objecten.

Pardon, hangen?  ,,Jazeker, je kunt sommige beelden aan de muur of plafond ophangen”. Wat opvalt is de diversiteit aan thema’s: fraai gevormde vrouwenlichamen worden afgewisseld met fantasieobjecten en dierenbeelden. Jonk: ,,Het zijn stuk voor stuk ‘unika’s’: Ze zijn uit mijn brein ontsproten.” Jonk koos voor de uitwerking voor de ouderwetse ambachtelijke methode door alle houten vormen van een beeld met de hand te zagen.

© 2011 - 2024 rogier jonk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel